Klik hier om naar de website te gaan
Dagprogramma Symposium, 25 september 2021, Royal Theater Heerlen“Cruijffiaans denken”
als inspiratiebron voor complexe problematiek in de GGZ:
psychiatrie, psychotherapie, jeugdzorg.

 

Het nieuwste boek van Jan Olthof luistert naar de naam “Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit”.

 

Ter gelegenheid van deze uitgave wordt dit symposium georganiseerd door de School voor Systemische Opleidingen in Bunde, in samenwerking met de Unie KJP (samenwerkingsverband kinder- en jeugdpsychiaters Limburg).

 

De term ‘complexiteit’ verwijst naar datgene wat bij elkaar hoort en niet uit elkaar gehaald kan worden zonder voeling te verliezen met ‘het verbindend patroon’. Het omarmen van het geheel mag ons dan confronteren met een (nog) niet-weten, met onzekerheid hoe te handelen, en het mag een hoge mate van vakmanschap en omzichtigheid vergen, het is vaak zonder meer noodzaak. Specifiek in de geestelijke gezondheidszorg, de psychiatrie en de jeugdzorg zien we dat er, als we complexe situaties willen vereenvoudigen door ze op te splitsen in deelproblemen, in korte tijd ‘(te)veel spelers op het veld komen’, allen met hun eigen deelterrein en taak. Niet zelden met de nodige chaos en onderlinge conflicten als gevolg. 
Het gedachtegoed van Cruijff en voetbal als metafoor kunnen ons helpen de complexiteit te blijven omarmen en te navigeren in deze complexiteit. 

 

Sprekers op deze dag zullen u, ieder vanuit hun eigen achtergrond, meenemen in hun inspiratiebronnen en inzichten in het omgaan met complexiteit.

 
 

                      Programma van de dag

 

9.30-10.00    
Koffie en ontvangst
 
10.00-10.30
Welkom en introductie door Rene Cardynaals & Jan Olthof
 
10.30- 11.10
Auke Kok, biograaf van Cruijff, spreekt over Cruijff als fenomeen, over diens ideeën en maatschappelijke betekenis.
 
11.10-11.25
Pauze
 
11.25-12.05
Peter Adriaenssenskinderpsychiater, houdt een voordracht over het organiseren van zorg voor complexe problematiek in gezinnen en families
 
12.05-12.45
Rene Cardynaals, kinder- en jeugdpsychiater, neemt u mee in de wereld van Jazz en New Orleans muziek en zal met zijn Gumbo Jazzband musiceren.
 
12.45-13.45
Lunchpauze
 
13.45-14.25
Jan Flameling, filosoof, vertelt over Aristoteles, Hannah Arendt en het gedachtegoed van Ubuntu als filosofische inspiratiebronnen voor denken over complexiteit.
 
14.25-15.05
Bruno Hillewaere, klinisch psycholoog, systeemtherapeut en opleider in de systeemtherapie, verbindt de wereld van topsport en systeemtherapie. 
 
15.05-15.20
Koffie- en theepauze
 
15.20-16.00
Govert Geldof, civiel ingenieur, laat ons kennis maken met de wereld van de complexiteitswetenschap. 
 
16.00-16.40
Jan Bout, psychotherapeut, jarenlang verbonden aan de Keerkring in Beilen en de (dag)klinische behandeling van partnerrelaties. Hij zal ingaan op wat er met ons gebeurt als we geconfronteerd worden met complexe problematiek en hoe een weg te zoeken in het labyrint van onze eigen levenservaringen en de gestokte levensprocessen van onze cliënten.
 
16.40-17.20
Peter Lenaerts, klinisch psycholoog en systeemtherapeut, zal gedichten voordragen uit zijn relationele poëzie. 
 
17.20-18.00
Jan Olthof, psychotherapeut en opleider in de systeemtherapie, zal spreken over wat wij van Cruijff kunnen leren over de organisatie van zorg rondom complexe problematiek in families. 
 
18.00-19.00  
Borrel 

 
Kosten
 

€ 185 inclusief  het boek “Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit”, over te maken op rekeningnummer:
NL56 RABO 0370 7892 10 ten name van Narrare Uitgeverij.

 

Het boek zal u na afloop van het symposium worden uitgereikt.