De Rotterdamse Kring

in collaboration with ‘het Netwerk voor Familie & Relatiegericht Werken’ en ‘Stichting Kennisprt ‘

is organizing

 

on june 17th & 18th 2022

 

From disruption to connection IV

 

With Maurizio Andolfi in Rotterdam

 

Theme:

 

The search for truth and lies in families and institutions”

 We are enjoyed that Maurizio Andolfi will come again to Rotterdam.

Last year we had a great Zoom session in which Maurizio talked about his book: ‘Intergenerational couple therapy’, and showed us inspiring video’s.

His newest book: The gift of truth, the inner journey of the therapist”, releases in April 2022.

In this book he writes about the founders of family therapy, his personal development and his work with families and colleagues. He also writes about the ‘handicap work’ for therapists, which he developed more than 30 years ago.

The theme:the gift of truth, will be the focus these two days.

In many contexts (pandemic, war, political, social, mental health organizations and families) there is confusion about truths and lies. On many levels we see all kind of fights about what is right and wrong. And this has a great impact on societies, families; old and young people.There will be space for presenting live 2 families and we will also make time for a volunteer participant to make her/his genogram with Maurizio.

Fill in this form to take part

or send an email to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maurizio Andolfi M.D.

Child Psychiatrist, University Professor (Dpt of Clinical Psychology, Rome) and Master Family Therapist is the Director of the Accademia di Psicoterapia della Famiglia of Rome and of the Italian Journal Terapia Familiare. He has been lecturing all over the World, writing many books in several languages, the most recent are Teen Voices (co-author Anna Mascellani), Multigenerational Family Therapy and his last book ‘The gift of Truth.

We are also happy to welcome Glenn Helberg, the second day, to have a dialogue with Maurizio about his book. Glenn also wrote last year his book: “If you listen”, in which he, like Maurizio, described his professional/ personal development and as a ‘cultural’ Child Psychiatrist, he embraced systemic theory/practice to put the child central in his work.Glenn Helberg is Child Psychiatrist and he got into the psychiatry of not-western cultures and western cultures. And like Maurizio he is till today very active in working and teaching.We invite you to present a family for consulation. You can contact Cor Vreugdenhil Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Costs: for 1 day: 150 euro, for 2 days: 260 euro

Registration:Frank Asmus, Paola Gobbi

Peter Simons & Cor Vreugdenhil

Suhailla Karimi

 

Netwerk voor Familie- & Relatiegericht Werken

ism Rotterdamse Kring – Stichting Kennisprt.

De praktijk van het werk centraal, met speciale aandacht voor het ‘zelf’ van de hulpverlener.

 

 

 

 

O n l i n e M a s t e r c l a s s

Van Ontwrichting naar Verbinding’

Het kind als gids in een ontwricht gezin

 

vrijdag 25 maart 2022

van 09h30 t/m 16h00

 

met Professor dr. Maurizio Andolfi

Master Family Therapist

 

Een online masterclass met de Italiaanse kinderpsychiater en familietherapeut Maurizio Andolfi, een belangrijke inspirator voor het familiegericht werken wereldwijd. Een afwisselend programma van inspiratie, online casusbesprekingen en dialoogsessies, met de praktijk steeds centraal.

 

Maurzio Andolfi is als master familietherapie een directe en indirect inspirator van het gezinsgericht werken in België en Nederland. Hij begon zijn loopbaan als kinderpsychiater en woonde begin jaren 70 in New York City, waar hij veel werkte in de South Bronx en later in Zuid-Philadelphia met kansarme gezinnen van verschillende etnische groepen. Tijdens zijn tijd in de VS studeerde Andolfi in een aantal prestigieuze Family Therapy Institutes, waaronder de Family Studies Section van Bronx State Hospital, het Ackerman Institute for Family Therapy en de Philadelphia Child Guidance Clinic met Salvador Minuchin en Jay Haley, evenals met Carl Whitaker in de volgende jaren.

 

Hij was vele jaren hoogleraar psychologie aan de La Sapienza-universiteit van Rome. Hij is directeur van de Accademia di Psicoterapia Familiare in Rome en hoofdredacteur van het Italiaanse tijdschrift voor gezinstherapie: Terapia Familiare. In 1999 was hij de winnaar van een American Association of Marital & Family Therapy-prijs voor speciale bijdrage aan huwelijks- en gezinstherapie. Hij was de oprichter en voorzitter van de Silvano Andolfi Foundation en hij was medeoprichter van de European Family Therapy Association en voormalig voorzitter van de Italian Family Therapy Society. Sinds enkele jaren is hij Professor in Residence van de William Street Family Therapy Centre in Perth, Australië, intussen zijn thuisbasis.

 

Het kind als gids in een ontwricht gezin

 

Ontwrichting brengt stress en onzekerheid in gezinnen. Als er geen nieuw evenwicht wordt gevonden en ouders beslissen om scheiden, valt het gezin uit elkaar. Soms ontstaat er een strijd (zeg maar: een vechtscheiding) tussen ouders over hun kinderen. Hoe kunnen wij ontwrichte gezinnen/families ondersteunen in deze soms lastige zoektocht? En hoe kunnen kinderen ons hierin gidsen en wat kunnen we van hun leren? Hoe hebben stemmen uit het verleden hierin een plaats?

 

Wanneer nieuwe partners elkaar ontmoeten en vervolgens de stap zetten naar een relatie ontstaat er een samengestelde gezin. Vervolgens start een zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen partners en hun kinderen. De zoektocht is niet altijd evident. Hoe kunnen we alle stemmen - partners, kinderen en deze uit het verleden - hierin een plaats geven? En hoe kunnen kinderen ons hierin gidsen en wat kunnen we van hun leren?

 

Programma - 25 maart 2022 - De online masterclass wordt als volgt opgebouwd.

 

09h30 | Inleiding op de Masterclass en het thema’s.

 

09h45 | Inspiratiesessie - Het kind als gids in een ontwricht gezin.

 

10h45 | pauze

 

11h00 | Casus - een gezin in ontwrichting – vechtscheiding.

 

12h30 | lunch

 

13h30 | Casus - de zoektocht van een nieuw samengesteld gezin.

 

15h00 | pauze

 

15h15 | Dialoogsessie: verbinding maken tussen inspiratiesessie, casusbesprekingen en eigen casuïstiek.

 

16h00 | Afsluiting

 

 

Ter verduidelijking

  • inspiratiesessie: tijdens de inspiratiesessie wordt input over het thema gegeven.

  • casus: er worden twee casu geselecteerd die zijn aangedragen door de deelnemers van de masterclass. Deze worden vervolgens verdiepend besproken met Maurizio Andolfi.

 

 

Praktisch

 

Inschrijven: via het inschrijvingsformulier op de website: www.nfrw.info (LET OP! Voor de verdieping te waarborgen worden de inschrijvingen beperkt.) Wenst u een casus voor te stellen voor de bespreking met Maurizio Andolfi, dit kan u dit aangeven bij de online inschrijving. Hierna nemen wij hierover contact met u op.

 

Deelnameprijs: € 130,-

Na uw aanmelding ontvangt u van ons de betaalgegevens, uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.

 

Taal: Engels (eventueel in subgroepen Nederlands)

 

Netwerk voor Familie- & Relatiegericht Werken

 

Dit netwerk is een initiatief van Orjana Ploemen (Stichitng Yvoor, Heerlen - Nederland) en Yves Vennekens (Therapiepraktijk De Kronkel, Lille – België) en wil de verbinding leggen tussen hulpverleners* die in hun handelen vertrekken vanuit de kracht van families en/of relaties. In dit initiatief werken we samen met de Rotterdamse Kring en de Stichting Kennisprt.

 

*hulpverlener = professioneel begeleider, psycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werker, gezinswerkers, (gezins-)therapeut, mediator/bemiddelaar, etc.

 

 

 

 

Agenda 2022

De Rotterdamse Kring

organiseert in samenwerking met het Netwerk voor Familie & Relatiegericht Werken en Stichting Kennisprt

op 17 en 18 juni 2022

Van ontwrichting naar verbinding IV

met Maurizio Andolfi in levende lijve

Thema:

The search for truth and lies in families and institutions”

Accreditatie wordt aangevraagd bij de NVRG, SKJ, NIP, FgzPt en de NVVP

We zijn verheugd dat Maurizio Andolfi in juni weer naar Rotterdam kan komen!

Vorig jaar heeft hij in een drukbezochte Zoomsessie zijn voorlaatste boekIntergenerational couple therapy” besproken met bijbehorende video’s.

Zijn nieuwe boek: The gift of truth, the inner journey of the therapist”, verschijnt in April. Hierin beschrijft hij de invloeden van de grondleggers van ons vak (o.a. Carl Whitaker, Virginia Satir, Sal Minuchin), zijn eigen ontwikkelingen en blikt hij terug op zijn werken met families en collega’s.

Het thema van ‘the gift of truth’ zal een rode draad zijn gedurende deze dagen. Op vele terreinen wordt ‘de waarheid’ gebruikt om leugens te verbergen, of leugens worden gebruikt om de waarheid te verdoezelen (pandemie, toeslagen affaires, de huidige oorlog en crisis in Europa).

Er zal ruimte zijn voor het inbrengen van 2 gezinnen vanuit het thema: de complexiteit van het moderne gezin. Ook zullen we tijd besteden aan het maken van een familiegenogram met een vrijwilliger uit de deelnemersgroep.

Professor Maurizio Andolfi, kinderpsychiater, gezinspsychotherapeut en geboren in Italie, heeft zijn opleiding genoten in Amerika bij de pioniers van de gezinstherapie (Bateson, Bowen, Whitaker, Minuchin, Ackerman, Satir e.a.). Oprichter en directeur van de Accademia di Psicoterapia di Famiglia in Rome, hoofdredacteur van het tijdschrift Terapia Familiare en de laatste jaren ook Professor in Residence van de Williamsstreet Family Therapy Centre in Perth (Australie), waar hij de laatste jaren woonachtig is.

Verder zijn we verheugd de tweede dag Glenn Helberg te verwelkomen die ‘s middags in dialoog zal gaan met Maurizio Andolfi. Beiden hebben met hun boeken een erfenis na gelaten, die het lezen en bespreken ervan meer dan waard is.

Glenn Helberg is kinder-en jeugdpsychiater en heeft hij zich verdiept in de psychiatrie in niet-westerse culturen, hij zet zich in voor de positie van Antillianen, ontving een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen, was hij te zien en horen in ‘Zomergasten’ en kreeg hij in 2019 de Black Achievement Award en in 2021 de Jos Brink oeuvreprijs als mental health father van de queer community.

Ook dit jaar nodigen we je van harte uit om een gezin in te brengen. Je kan hier over met Cor Vreugdenhil overleggen (mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Kosten: Voor 1 dag: 150 euro, voor de tweedaagse: 260 euro

AANMELDEN

 

 

We verheugen ons op de dagen en op je komst!

 

Frank Asmus, Paola Gobbi

Peter Simons & Cor Vreugdenhil

Suhailla KarimiLocatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam

Parkeren: Zowel naast, als in de directe omgeving van Het Nieuwe Instituut is (betaalde)

parkeergelegenheid. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Museumparkgarage, nog geen 50 meter van onze entree verwijderd. De Museumparkgarage telt 1.150 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. Voor speciale tarieven, kijk op: https://parkereninrotterdam.nl/jouw-voordeel.

Openbaar Vervoer: Metro (halte Eendrachtsplein), tram 7 (halte Museumpark) of tram 4 (halte Eendrachtsplein), bus 44 (halte Wytemaweg) bus 32 (halte Breitnerstraat).

 

 

Programma (onder voorbehoud):

Vrijdag 17 juni

08.30-09.15 inschrijving, koffie en thee

09.15-09.30 opening Cor Vreugdenhil

09.30-10.00 Maurizio Andolfi : the gift of truth”

10.00-10.45 Maurizio Andolfi: video

10.45-11.15 koffie, thee en water

11.15-12.30 the gift of truth 2” of familie genogram of live consultatie/supervisie

12.30-13.30 lunch

13.30-15.00 live consultatie

15.00-15.30 koffie, thee en water

15.00-16.30 nabespreking consultatie

16.30-17.00 reflectie met de zaal

17.00-18.00 borrel

 

Zaterdag 18 juni

08.30-09.00 inschrijving, koffie en thee

09:00-10.30 Maurizio Andolfi : werken met genogrammen / vrijwilliger

10.30-11.00 koffie, thee en water

11.00- 12.30 live consultatie

12.30-13.30 lunch

13:30-15.00 (onder voorbehoud) dialoog Glenn Helberg en Maurizio Andolfi over hun ‘legacy’s’

15.00-15.30 koffie, thee en water

15.30-16.30 nabespreking live consultatie

16.30-17.00 afsluiting symposium

17.00-18.00 borrel

 

Netwerk voor Familie- & Relatiegericht Werken

ism Rotterdamse Kring – Stichting Kennisprt.

De praktijk van het werk centraal, met speciale aandacht voor het ‘zelf’ van de hulpverlener

 

O n l i n e M a s t e r c l a s s

Van Ontwrichting naar Verbinding’

Het kind als gids in een ontwricht gezin

 

vrijdag 25 maart 2022

van 09h30 t/m 16h00

 

met Professor dr. Maurizio Andolfi

Master Family Therapist

 

Een online masterclass met de Italiaanse kinderpsychiater en familietherapeut Maurizio Andolfi, een belangrijke inspirator voor het familiegericht werken wereldwijd. Een afwisselend programma van inspiratie, online casusbesprekingen en dialoogsessies, met de praktijk steeds centraal.

 

Maurzio Andolfi is als master familietherapie een directe en indirect inspirator van het gezinsgericht werken in België en Nederland. Hij begon zijn loopbaan als kinderpsychiater en woonde begin jaren 70 in New York City, waar hij veel werkte in de South Bronx en later in Zuid-Philadelphia met kansarme gezinnen van verschillende etnische groepen. Tijdens zijn tijd in de VS studeerde Andolfi in een aantal prestigieuze Family Therapy Institutes, waaronder de Family Studies Section van Bronx State Hospital, het Ackerman Institute for Family Therapy en de Philadelphia Child Guidance Clinic met Salvador Minuchin en Jay Haley, evenals met Carl Whitaker in de volgende jaren.

 

Hij was vele jaren hoogleraar psychologie aan de La Sapienza-universiteit van Rome. Hij is directeur van de Accademia di Psicoterapia Familiare in Rome en hoofdredacteur van het Italiaanse tijdschrift voor gezinstherapie: Terapia Familiare. In 1999 was hij de winnaar van een American Association of Marital & Family Therapy-prijs voor speciale bijdrage aan huwelijks- en gezinstherapie. Hij was de oprichter en voorzitter van de Silvano Andolfi Foundation en hij was medeoprichter van de European Family Therapy Association en voormalig voorzitter van de Italian Family Therapy Society. Sinds enkele jaren is hij Professor in Residence van de William Street Family Therapy Centre in Perth, Australië, intussen zijn thuisbasis.

 

Het kind als gids in een ontwricht gezin

 

Ontwrichting brengt stress en onzekerheid in gezinnen. Als er geen nieuw evenwicht wordt gevonden en ouders beslissen om scheiden, valt het gezin uit elkaar. Soms ontstaat er een strijd (zeg maar: een vechtscheiding) tussen ouders over hun kinderen. Hoe kunnen wij ontwrichte gezinnen/families ondersteunen in deze soms lastige zoektocht? En hoe kunnen kinderen ons hierin gidsen en wat kunnen we van hun leren? Hoe hebben stemmen uit het verleden hierin een plaats?

 

Wanneer nieuwe partners elkaar ontmoeten en vervolgens de stap zetten naar een relatie ontstaat er een samengestelde gezin. Vervolgens start een zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen partners en hun kinderen. De zoektocht is niet altijd evident. Hoe kunnen we alle stemmen - partners, kinderen en deze uit het verleden - hierin een plaats geven? En hoe kunnen kinderen ons hierin gidsen en wat kunnen we van hun leren?

 

Programma - 25 maart 2022 - De online masterclass wordt als volgt opgebouwd.

 

09h30 | Inleiding op de Masterclass en het thema’s.

 

09h45 | Inspiratiesessie - Het kind als gids in een ontwricht gezin.

 

10h45 | pauze

 

11h00 | Casus - een gezin in ontwrichting – vechtscheiding.

 

12h30 | lunch

 

13h30 | Casus - de zoektocht van een nieuw samengesteld gezin.

 

15h00 | pauze

 

15h15 | Dialoogsessie: verbinding maken tussen inspiratiesessie, casusbesprekingen en eigen casuïstiek.

 

16h00 | Afsluiting

 

 

Ter verduidelijking

  • inspiratiesessie: tijdens de inspiratiesessie wordt input over het thema gegeven.

  • casus: er worden twee casu geselecteerd die zijn aangedragen door de deelnemers van de masterclass. Deze worden vervolgens verdiepend besproken met Maurizio Andolfi.

 

 

Praktisch

 

Inschrijven: via het inschrijvingsformulier op de website: www.nfrw.info (LET OP! Voor de verdieping te waarborgen worden de inschrijvingen beperkt.) Wenst u een casus voor te stellen voor de bespreking met Maurizio Andolfi, dit kan u dit aangeven bij de online inschrijving. Hierna nemen wij hierover contact met u op.

 

Deelnameprijs: € 130,-

Na uw aanmelding ontvangt u van ons de betaalgegevens, uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.

 

Taal: Engels (eventueel in subgroepen Nederlands)

 

Netwerk voor Familie- & Relatiegericht Werken

 

Dit netwerk is een initiatief van Orjana Ploemen (Stichitng Yvoor, Heerlen - Nederland) en Yves Vennekens (Therapiepraktijk De Kronkel, Lille – België) en wil de verbinding leggen tussen hulpverleners* die in hun handelen vertrekken vanuit de kracht van families en/of relaties. In dit initiatief werken we samen met de Rotterdamse Kring en de Stichting Kennisprt.

 

*hulpverlener = professioneel begeleider, psycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werker, gezinswerkers, (gezins-)therapeut, mediator/bemiddelaar, etc.

 

 

Wil jij de oproep voor steun voor de Open Brief steunen? Stuur dan voor dinsdag 21 juli 12.00 uur je reactie en gegevens (je naam, je functie(s), organisatie(s), emailadres en telefoonnummer) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag 21 juli (middag) gaan we breed communiceren om steun te vragen voor de Open Brief, echter hoe meer namen (en logo’s) nu al op de steunoproep kunnen staan, hoe beter.

Vind je het te vroeg/te snel, dan is er nog een mogelijkheid tot 4 augustus je steun uit te spreken, dus alleen op de Open Brief zelf.

 

 

Bovenstaande tekst komt uit de oproep van de NVRG met de vraag om zo spoedig mogelijk steun te geven voor de open brief  over  Het advies beroepenstructuur psychologische zorg.  De voorstellen die daar beschreven worden, zullen zeer vergaande negatieve gevolgen hebben voor het systeemdenken, de NVRG.  Zoals te lezen zijn de pogingen om samen te zoeken naar een beroepenstructuur die past bij de actualiteit, recht doet aan complexe vraagstukken en voorbereidt is op een GGZ die sociaal en maatschappelijk ingebed niet gelukt. Daarom kiezen we nu voor een andere manier om dit voorstel nog te laten stoppen en wel door deze oproep aan jullie allen.

Hieronder nog even een iets uitgebreidere toelichting op de drie punten die beschreven staan in de brief.

 

 

 

(1) Het advies sluit niet aan bij de actualiteit/ het huidige functioneren van de geestelijke gezondheidszorg 

Deze beroepenstructuur zal tot een immense reorganisatie leiden die duur en tot mislukken gedoemd is. Complexe zorg wordt nu voor een groot deel uitgevoerd door HBO (plus/ master/ post-master) en WO (master/ postmaster) geschoolden die in ambulance thuiszorg, FACT-teams, sociale psychiatrie, herstelgerichte zorg methodiek op maat bieden. Moeten al deze ervaren hulpverleners stoppen en/of louter evidente interventies bij enkelvoudige en omschreven problematiek gaan bieden? 

 

(2) Het advies sluit niet aan bij wat complexiteit vraagt aan integraal/ multidisciplinair werken.

Het kenmerk van complexiteit is nu juist dat veranderprocessen op voorhand onvoorspelbaar zijn en dat we de vraagstukken niet vanuit een discipline beantwoorden kunnen. Complexe vraagstukken raken aan thema’s als armoede, psychiatrie, uitsluiting, isolement, verwaarlozing, ziekte. Complexe vraagstukken behoeven een multidisciplinaire/ integrale aanpak, waarin het leefsysteem, sociaal en maatschappelijk betrokkenen, diverse therapeuten en ervaringsdeskundigen goed afgestemd samenwerken.

 

 

(3) Het advies sluit niet aan op de gewenste toekomst van de geestelijke gezondheidszorg   

Veel instellingen maken een transitie door, waarin er met systeemdenken, gepersonifieerde zorg en herstelgericht werken focus is op cliënten hun eigen regie en stem in de sociale en maatschappelijke netwerken waarin zij deelnemen en van betekenis zijn. “De nieuwe GGZ’ vraagt om een andere beroepenstructuur dan deze, waarin er plek is voor professionals die aandacht hebben voor het lichamelijke, mentale, sociale en de omgeving, professionals die zorg op maat bieden, praktijk gericht onderzoek doen naar onvoorspelbaar verlopende veranderprocessen waarin cliënten en betrokkenen zelf het laatste woord krijgen. 

 

Laten we samen een nieuwe beroepenstructuur ontwikkelen die past bij de actualiteit, recht doet aan complexe vraagstukken en voorbereidt op een GGZ die sociaal en maatschappelijk ingebed is 

Volg voor meer informatie deze link naar https://www.nvrg.nl/tweede-versie-advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-2030

Reactie NVRG

 https://www.nvrg.nl/reactie-nvrg-op-concept-advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-2030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • 20200717 V1_0 voor- oproep steun Open brief NVRG op beroepenstructuur.pdf
    123kB
 

 

  •  

 


 

 

  • ,
  • or