Wil jij de oproep voor steun voor de Open Brief steunen? Stuur dan voor dinsdag 21 juli 12.00 uur je reactie en gegevens (je naam, je functie(s), organisatie(s), emailadres en telefoonnummer) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag 21 juli (middag) gaan we breed communiceren om steun te vragen voor de Open Brief, echter hoe meer namen (en logo’s) nu al op de steunoproep kunnen staan, hoe beter.

Vind je het te vroeg/te snel, dan is er nog een mogelijkheid tot 4 augustus je steun uit te spreken, dus alleen op de Open Brief zelf.

 

 

Bovenstaande tekst komt uit de oproep van de NVRG met de vraag om zo spoedig mogelijk steun te geven voor de open brief  over  Het advies beroepenstructuur psychologische zorg.  De voorstellen die daar beschreven worden, zullen zeer vergaande negatieve gevolgen hebben voor het systeemdenken, de NVRG.  Zoals te lezen zijn de pogingen om samen te zoeken naar een beroepenstructuur die past bij de actualiteit, recht doet aan complexe vraagstukken en voorbereidt is op een GGZ die sociaal en maatschappelijk ingebed niet gelukt. Daarom kiezen we nu voor een andere manier om dit voorstel nog te laten stoppen en wel door deze oproep aan jullie allen.

Hieronder nog even een iets uitgebreidere toelichting op de drie punten die beschreven staan in de brief.

 

 

 

(1) Het advies sluit niet aan bij de actualiteit/ het huidige functioneren van de geestelijke gezondheidszorg 

Deze beroepenstructuur zal tot een immense reorganisatie leiden die duur en tot mislukken gedoemd is. Complexe zorg wordt nu voor een groot deel uitgevoerd door HBO (plus/ master/ post-master) en WO (master/ postmaster) geschoolden die in ambulance thuiszorg, FACT-teams, sociale psychiatrie, herstelgerichte zorg methodiek op maat bieden. Moeten al deze ervaren hulpverleners stoppen en/of louter evidente interventies bij enkelvoudige en omschreven problematiek gaan bieden? 

 

(2) Het advies sluit niet aan bij wat complexiteit vraagt aan integraal/ multidisciplinair werken.

Het kenmerk van complexiteit is nu juist dat veranderprocessen op voorhand onvoorspelbaar zijn en dat we de vraagstukken niet vanuit een discipline beantwoorden kunnen. Complexe vraagstukken raken aan thema’s als armoede, psychiatrie, uitsluiting, isolement, verwaarlozing, ziekte. Complexe vraagstukken behoeven een multidisciplinaire/ integrale aanpak, waarin het leefsysteem, sociaal en maatschappelijk betrokkenen, diverse therapeuten en ervaringsdeskundigen goed afgestemd samenwerken.

 

 

(3) Het advies sluit niet aan op de gewenste toekomst van de geestelijke gezondheidszorg   

Veel instellingen maken een transitie door, waarin er met systeemdenken, gepersonifieerde zorg en herstelgericht werken focus is op cliënten hun eigen regie en stem in de sociale en maatschappelijke netwerken waarin zij deelnemen en van betekenis zijn. “De nieuwe GGZ’ vraagt om een andere beroepenstructuur dan deze, waarin er plek is voor professionals die aandacht hebben voor het lichamelijke, mentale, sociale en de omgeving, professionals die zorg op maat bieden, praktijk gericht onderzoek doen naar onvoorspelbaar verlopende veranderprocessen waarin cliënten en betrokkenen zelf het laatste woord krijgen. 

 

Laten we samen een nieuwe beroepenstructuur ontwikkelen die past bij de actualiteit, recht doet aan complexe vraagstukken en voorbereidt op een GGZ die sociaal en maatschappelijk ingebed is 

Volg voor meer informatie deze link naar https://www.nvrg.nl/tweede-versie-advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-2030

Reactie NVRG

 https://www.nvrg.nl/reactie-nvrg-op-concept-advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-2030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • 20200717 V1_0 voor- oproep steun Open brief NVRG op beroepenstructuur.pdf
    123kB
 

 

  •  

 


 

 

  • ,
  • or