Wil jij de oproep voor steun voor de Open Brief steunen? Stuur dan voor dinsdag 21 juli 12.00 uur je reactie en gegevens (je naam, je functie(s), organisatie(s), emailadres en telefoonnummer) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dinsdag 21 juli (middag) gaan we breed communiceren om steun te vragen voor de Open Brief, echter hoe meer namen (en logo’s) nu al op de steunoproep kunnen staan, hoe beter.

Vind je het te vroeg/te snel, dan is er nog een mogelijkheid tot 4 augustus je steun uit te spreken, dus alleen op de Open Brief zelf.

 

 

Bovenstaande tekst komt uit de oproep van de NVRG met de vraag om zo spoedig mogelijk steun te geven voor de open brief  over  Het advies beroepenstructuur psychologische zorg.  De voorstellen die daar beschreven worden, zullen zeer vergaande negatieve gevolgen hebben voor het systeemdenken, de NVRG.  Zoals te lezen zijn de pogingen om samen te zoeken naar een beroepenstructuur die past bij de actualiteit, recht doet aan complexe vraagstukken en voorbereidt is op een GGZ die sociaal en maatschappelijk ingebed niet gelukt. Daarom kiezen we nu voor een andere manier om dit voorstel nog te laten stoppen en wel door deze oproep aan jullie allen.

Hieronder nog even een iets uitgebreidere toelichting op de drie punten die beschreven staan in de brief.

 

 

 

(1) Het advies sluit niet aan bij de actualiteit/ het huidige functioneren van de geestelijke gezondheidszorg 

Deze beroepenstructuur zal tot een immense reorganisatie leiden die duur en tot mislukken gedoemd is. Complexe zorg wordt nu voor een groot deel uitgevoerd door HBO (plus/ master/ post-master) en WO (master/ postmaster) geschoolden die in ambulance thuiszorg, FACT-teams, sociale psychiatrie, herstelgerichte zorg methodiek op maat bieden. Moeten al deze ervaren hulpverleners stoppen en/of louter evidente interventies bij enkelvoudige en omschreven problematiek gaan bieden? 

 

(2) Het advies sluit niet aan bij wat complexiteit vraagt aan integraal/ multidisciplinair werken.

Het kenmerk van complexiteit is nu juist dat veranderprocessen op voorhand onvoorspelbaar zijn en dat we de vraagstukken niet vanuit een discipline beantwoorden kunnen. Complexe vraagstukken raken aan thema’s als armoede, psychiatrie, uitsluiting, isolement, verwaarlozing, ziekte. Complexe vraagstukken behoeven een multidisciplinaire/ integrale aanpak, waarin het leefsysteem, sociaal en maatschappelijk betrokkenen, diverse therapeuten en ervaringsdeskundigen goed afgestemd samenwerken.

 

 

(3) Het advies sluit niet aan op de gewenste toekomst van de geestelijke gezondheidszorg   

Veel instellingen maken een transitie door, waarin er met systeemdenken, gepersonifieerde zorg en herstelgericht werken focus is op cliënten hun eigen regie en stem in de sociale en maatschappelijke netwerken waarin zij deelnemen en van betekenis zijn. “De nieuwe GGZ’ vraagt om een andere beroepenstructuur dan deze, waarin er plek is voor professionals die aandacht hebben voor het lichamelijke, mentale, sociale en de omgeving, professionals die zorg op maat bieden, praktijk gericht onderzoek doen naar onvoorspelbaar verlopende veranderprocessen waarin cliënten en betrokkenen zelf het laatste woord krijgen. 

 

Laten we samen een nieuwe beroepenstructuur ontwikkelen die past bij de actualiteit, recht doet aan complexe vraagstukken en voorbereidt op een GGZ die sociaal en maatschappelijk ingebed is 

Volg voor meer informatie deze link naar https://www.nvrg.nl/tweede-versie-advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-2030

Reactie NVRG

 https://www.nvrg.nl/reactie-nvrg-op-concept-advies-beroepenstructuur-psychologische-zorg-2030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • 20200717 V1_0 voor- oproep steun Open brief NVRG op beroepenstructuur.pdf
    123kB
 

 

  •  

 


 

 

  • ,
  • or

 

 
 
 
 
 

 

Lezingencyclus Gezinspsychiatrie Beilen

Wilhelminagebouw in Beilen

27-02-2020 15:00 – 17:15 uur

Roland Verdouw
EEN NEUROSEQUENTIELE LENS

De kernprincipes van hersenontwikkeling toepassen in de zorg voor getraumatiseerde en verwaarloosde kinderen en gezinnen

Accriditatie is aangevraagd bij de NVRG en de SKJ


Formulier invullen


INLEIDING

Menselijk gedrag en hersenontwikkeling zijn complexe processen. Het is een continu samenspel tussen genen en ervaringen, dat altijd plaatsvindt binnen de context van relaties. Wij zijn sociale – onderling afhankelijke – wezens. Onze overleving en gezondheid is afhankelijk van de mate waarin we relaties kunnen aangaan en behouden. De universele principes van hersenontwikkeling kunnen gebruikt worden om beter te begrijpen hoe deze ervaringen ons brein vormen en wat ervoor nodig is om kinderen tot liefdevolle, empathische en gezonde volwassenen te laten opgroeien. Vooral ervaringen in de (vroege) kindertijd zijn cruciaal, want goed of slecht: zij vormen het brein. In deze workshop zal een kort overzicht worden gegeven van de kernprincipes van hersenontwikkeling, specifiek worden ingezoomd op de effecten van trauma en verwaarlozing en waarom ritme, timing en relaties hierbij essentieel zijn. Ook zal worden belicht waarom we in het huidige onderwijs- en zorgsysteem vechten tegen onze biologie en welke keuzes juist onze grootste biologische gaven omarmen. Tot slot zal er een verbinding worden gelegd tussen de theorie van onze neurobiologie en de zorg voor gezinnen met behulp van het Neurosequentiële Model van Therapie (NMT).OVER DE SPREKER

Roland Verdouw is kinder- en jeugdpsychiater en werk- zaam op het snijvlak van de jeugd-GGZ en jeugdzorg met de focus op complexe traumatisering, verwaarlozing en hechtingsproblematiek. Sinds 2013 is ij verbonden aan de ChildTrauma Academy waar hij met de toekenning van een Fancourt-studiebeurs zich certificeerde in het Neurosequentiële Model tot NMT

Mentor. Samen met zijn collega’s van TeamNEXT heeft hij als doel het verder implementeren van het Neurosequentiële Model binnen Nederland en Europa.

TeamNEXT | 2020 | www.teamnext.nlOrganisatie GezinspsychiatrieBea Bolt

Liesbeth Neef

Mieke Bruins

Contactemail

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Systeemtherapie: state of the art 2020
een serie workshops over actuele onderwerpen in de systeemtherapie
georganiseerd door het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie


In 2017 is het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie gestart met het organiseren van kleinschalige workshops (maximaal 30 deelnemers) waarin het (her)vinden van inspiratie en plezier in het vak voorop staan. We kondigen nu met veel plezier de derde reeks voor 2020 aan.
Let op: vanwege de kleinschalige opzet is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!
 


Het verbale voorbij
Een drietal Masterclasses in 2020 waarin ervaren therapeuten op verdiepende wijze ingaan op non-verbale, speelse en persoonlijke aspecten van het therapieproces.
 
vrijdag 27 maart:     
De therapeutische relatie: van evidencebased naar dance-based
door Saskia van Deursen en Flip Jan van Oenen
 
donderdag 18 juni:             
Sculpting en andere non/verbale zaken; over het non verbale in het verbale en het verbale in het nonverbale in systeemtherapie
door Erik van der Elst en Jeroen Wierstra
 
vrijdag 11 september:                    
Psychomotorische gezinstherapie: een samenspel tussen systeemtherapeut, pmter en gezin
door Bruno Hillewaere en Marco Visser
  
Locatie: Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie, Prinsengracht 697 te Amsterdam
Accreditatie is aangevraagd bij de NVRG, de NVvP en de FGzPt.
Inschrijving: https://www.ticketkantoor.nl/shop/aigr2020We hopen jullie op een (of meer) van de workshops te mogen verwelkomen!Vriendelijke groet, namens de maten van het AIGR,
Flip Jan van Oenen en Juud Jonckheer 

Deze dagen worden georganiseerd door het AIGR https://www.aigr.nl/

 

Er is voor 2021 nog geen agenda vastgesteld ivm COVID-19


Lezingen zijn van 15.00 tot 17.15 uur en vinden plaats in het Wilhelminagebouw in Beilen.

Uitgebreide informatie over de inhoud van de lezingen volgt.

Accreditatie wordt aangevraagd bij de SKJ en NVRG.

 


Het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie heeft nog geen workshopagenda voor 2021


In 2017 is het Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie gestart met het organiseren van kleinschalige workshops (maximaal 30 deelnemers) waarin het (her)vinden van inspiratie en plezier in het vak voorop staan.
 

Locatie: Amsterdams Instituut voor Gezins- en Relatietherapie, Prinsengracht 697 te Amsterdam
Accreditatie is aangevraagd bij de NVRG, de NVvP en de FGzPt.
Inschrijving: https://www.ticketkantoor.nl/shop/aigr2020


Vriendelijke groet, namens de maten van het AIGR,
Flip Jan van Oenen en Juud Jonckheer 

Deze dagen worden georganiseerd door het AIGR https://www.aigr.nl/