Afdrukken
Categorie: Maurizio Andolfi
Hits: 309

Netwerk voor Familie- & Relatiegericht Werken

ism Rotterdamse Kring – Stichting Kennisprt.

De praktijk van het werk centraal, met speciale aandacht voor het ‘zelf’ van de hulpverlener

 

O n l i n e M a s t e r c l a s s

Van Ontwrichting naar Verbinding’

Het kind als gids in een ontwricht gezin

 

vrijdag 25 maart 2022

van 09h30 t/m 16h00

 

met Professor dr. Maurizio Andolfi

Master Family Therapist

 

Een online masterclass met de Italiaanse kinderpsychiater en familietherapeut Maurizio Andolfi, een belangrijke inspirator voor het familiegericht werken wereldwijd. Een afwisselend programma van inspiratie, online casusbesprekingen en dialoogsessies, met de praktijk steeds centraal.

 

Maurzio Andolfi is als master familietherapie een directe en indirect inspirator van het gezinsgericht werken in België en Nederland. Hij begon zijn loopbaan als kinderpsychiater en woonde begin jaren 70 in New York City, waar hij veel werkte in de South Bronx en later in Zuid-Philadelphia met kansarme gezinnen van verschillende etnische groepen. Tijdens zijn tijd in de VS studeerde Andolfi in een aantal prestigieuze Family Therapy Institutes, waaronder de Family Studies Section van Bronx State Hospital, het Ackerman Institute for Family Therapy en de Philadelphia Child Guidance Clinic met Salvador Minuchin en Jay Haley, evenals met Carl Whitaker in de volgende jaren.

 

Hij was vele jaren hoogleraar psychologie aan de La Sapienza-universiteit van Rome. Hij is directeur van de Accademia di Psicoterapia Familiare in Rome en hoofdredacteur van het Italiaanse tijdschrift voor gezinstherapie: Terapia Familiare. In 1999 was hij de winnaar van een American Association of Marital & Family Therapy-prijs voor speciale bijdrage aan huwelijks- en gezinstherapie. Hij was de oprichter en voorzitter van de Silvano Andolfi Foundation en hij was medeoprichter van de European Family Therapy Association en voormalig voorzitter van de Italian Family Therapy Society. Sinds enkele jaren is hij Professor in Residence van de William Street Family Therapy Centre in Perth, Australië, intussen zijn thuisbasis.

 

Het kind als gids in een ontwricht gezin

 

Ontwrichting brengt stress en onzekerheid in gezinnen. Als er geen nieuw evenwicht wordt gevonden en ouders beslissen om scheiden, valt het gezin uit elkaar. Soms ontstaat er een strijd (zeg maar: een vechtscheiding) tussen ouders over hun kinderen. Hoe kunnen wij ontwrichte gezinnen/families ondersteunen in deze soms lastige zoektocht? En hoe kunnen kinderen ons hierin gidsen en wat kunnen we van hun leren? Hoe hebben stemmen uit het verleden hierin een plaats?

 

Wanneer nieuwe partners elkaar ontmoeten en vervolgens de stap zetten naar een relatie ontstaat er een samengestelde gezin. Vervolgens start een zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen partners en hun kinderen. De zoektocht is niet altijd evident. Hoe kunnen we alle stemmen - partners, kinderen en deze uit het verleden - hierin een plaats geven? En hoe kunnen kinderen ons hierin gidsen en wat kunnen we van hun leren?

 

Programma - 25 maart 2022 - De online masterclass wordt als volgt opgebouwd.

 

09h30 | Inleiding op de Masterclass en het thema’s.

 

09h45 | Inspiratiesessie - Het kind als gids in een ontwricht gezin.

 

10h45 | pauze

 

11h00 | Casus - een gezin in ontwrichting – vechtscheiding.

 

12h30 | lunch

 

13h30 | Casus - de zoektocht van een nieuw samengesteld gezin.

 

15h00 | pauze

 

15h15 | Dialoogsessie: verbinding maken tussen inspiratiesessie, casusbesprekingen en eigen casuïstiek.

 

16h00 | Afsluiting

 

 

Ter verduidelijking

 

 

Praktisch

 

Inschrijven: via het inschrijvingsformulier op de website: www.nfrw.info (LET OP! Voor de verdieping te waarborgen worden de inschrijvingen beperkt.) Wenst u een casus voor te stellen voor de bespreking met Maurizio Andolfi, dit kan u dit aangeven bij de online inschrijving. Hierna nemen wij hierover contact met u op.

 

Deelnameprijs: € 130,-

Na uw aanmelding ontvangt u van ons de betaalgegevens, uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.

 

Taal: Engels (eventueel in subgroepen Nederlands)

 

Netwerk voor Familie- & Relatiegericht Werken

 

Dit netwerk is een initiatief van Orjana Ploemen (Stichitng Yvoor, Heerlen - Nederland) en Yves Vennekens (Therapiepraktijk De Kronkel, Lille – België) en wil de verbinding leggen tussen hulpverleners* die in hun handelen vertrekken vanuit de kracht van families en/of relaties. In dit initiatief werken we samen met de Rotterdamse Kring en de Stichting Kennisprt.

 

*hulpverlener = professioneel begeleider, psycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werker, gezinswerkers, (gezins-)therapeut, mediator/bemiddelaar, etc.